تحت چه شرایطی وصیت نامه باطل می شود؟ این سوالی است که در این مطلب تصمیم داریم به آن پاسخ دهیم .توصیه می شود تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
هر فردی می تواند تا یک سوم (ثلث) اموال خود را به میل و اراده خویش وصیت کند .اما شرایطی نیز وجود دارد که می توان بر اساس آن ها وصیت نامه را ابطال کرد.
در وهله اول باید شخصی که وصیت می نویسد دارای اهلیت باشد.به این معنی که اگر اهلیت نداشته باشد نمی توان به آن وصیت نامه استناد کرد.فرد مزبور باید عاقل و بالغ و رشید باشد و در کمال صحت عقل وصیت نامه را نوشته و امضا کرده باشد .
در صورتی که مشخص شود فردی که وصیت نامه را نوشته است در آن زمان محجور بوده است، می توان درخواست ابطال وصیت نامه را داشت.
همین حالا در «وصیت ساز» عضو شوید و وصیت نامه خود را آنلاین و رایگان تنظیم کنید. برای شروع اینجا کلیک کنید.
هم چنین در صورتی که مالی که وصیت شده است پیش از این که وصیت نامه تنظیم شود، توقیف شده باشد ، نیز می توان وصیت نامه را ابطال نمود.این درخواست معمولا از سوی طلبکارانی که اموال فرد به خاطر طلب آن ها توقیف شده است ، انجام می شود.
نکته ی دیگری که باید در نظر داشت این است که گاهی وصیت نامه به علت فرار از دین انجام می شود که در چنین صورتی اگر بتوان فرار از دین را اثبات نمود، درخواست ابطال وصیت نامه قبول می شود.
موارد دیگری که می توانند موجب ابطال وصیت نامه شوند ، شامل موارد زیر است :
1- وصیت نامه ی فردی که خودکشی کرده است ، باطل خواهد شد.
2- در صورتی که وصیت نامه شامل محروم کردن یکی از وراث از ترکه باشد.
3- وجود دلایل و مدارکی که نشان دهد متوفی از وصیت نامه خود رجوع کرده است.
4- دو وصیت نامه مختلف وجود داشته باشد که از لحاظ تاریخ و مفاد آن مغایرت داشته باشند.
5- وصیتی که بر مال غیر انجام شده باشد.
6- وصیت بر انجام امر نامشروع و غیر قانونی.
7- وصیت کردن بیش از ثلث اموال و عدم تنفیذ دیگر وراث.
8- در صورتی که وصیت به مالی اشاره داشته باشد که اکنون از بین رفته است ، موصی به نمی تواند درخواست عوض آن را داشته باشد.
10- در صورتی که موصی فوت نماید.
11- در صورتی که ثابت شود که وصیت نامه جعلی است.
اصولا دو نوع وصیت نامه وجود دارد :
وصیت نامه رسمی: که در دفاتر ثبت اسناد رسمی تنظیم شده باشد
وصیت نامه خودنوشت: وصیت نامه ای که توسط دو نفر مربوطه به صورت خود نوشت تنظیم شده باشد
همان طور که می دانید نوع اول وصیت نامه، وصیت نامه رسمی است که در دفتر اسناد رسمی تنظیم می گردد. موصی یعنی وصیت کننده می تواند با سواد و یا بی سواد باشد و آن چیزی که در نظر دارد را به سر دفتر اسناد رسمی خواهد گفت، و مسیول مربوطه مفاد آن را در دفتر بزرگ خود قید خواهد کرد و بعد دو نفر از شهود و سردفتر آن را امضا می کنند و شماره می خورد و یک سند رسمی به موصی داده می شود و دو نسخه از آن هم نزد دفتردار در دفتر اسناد رسمی نگهداری می شود.
با توجه به این که وصیت نامه رسمی یک سند رسمی دولتی است، کسی توانایی اعتراض به آن را ندارد. یعنی شک و تردید و انکار نسبت به آن قابل قبول نیست، مگر این که نسبت به آن ادعای جعل شود که آن هم با توجه به این که معمولا سوابق در دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند موجود است، پذیرفته نخواهد شد.
آیا می توان نسبت به ابطال وصیت نامه محضری اقدام کرد؟
در متن وصیت نامه محضری که در آن وصیت کننده ثلث از ماترک اموال منقول و غیر منقول خود را برای همسرش وصیت نموده فرزندان همسر دیگر که فوت نموده آیا می توانند نسبت به ابطال وصیت نامه محضری اقدامی کنند یا خیر؟
پاسخ : با توجه به اینکه وصیت نسبت به یک سوم اموال متوفی و به صورت رسمی در دفار اسناد رسمی تنظیم شده است امکان ابطال آن وجود ندارد.
انواع وصیت و ماهیت حقوقی آن ها
وصیت به دو گروه تملیکی و عهدی تقسیم می شود.
طبق تعریف وصیت در قانون مدنی سه وصف ذاتی و مهم برای این عمل حقوقی استنباط می شود:
در قانون مدنی حکم ویژه ای برای اثبات وصیت وجود ندارد و تابع قواعد عمومی است؛ ولی در قانون امور حسبی که موخر از آن است دو نوع وصیت نامه پیش بینی شده است:
مطابق این قانون اثبات وصیت در صورتی ممکن است که وصیت نامه بر پایه و عنوان ویژه قانون تنظیم شود پس از احکام قانون امور حسبی و به ویژه ماده 291 آن به خوبی برمی آید که وصیت شفاهی اعتبار آن را با شهادت نمی توان اثبات کرد مگر اینکه اشخاص ذی نفع به صحت وصیت اقرار کنند.
چنانکه اشاره شد هرگاه اشخاص ذی نفع به صحت وصیت اقرار کنند. مفاد آن محترم و قابل اجراست. هرچند که به شکل یکی از وصیت نامه های پیش بینی شده در قانون امور حسبی در نیامده باشد البته طبق رای وحدت رویه 54-13/10/1351 در صورت تایید بعضی از وراث فقط در مورد سهم این اشخاص وصیت نافذ و قابل اجراست. متن رای وحدت رویه بدین شرح است: «… نظر به اینکه از ماده (291) قانون امور حسبی که پذیرفته شدن وصیت نامه عادی را مشروط به تصدیق اشخاص ذی نفع در ترکه دانسته است لزوم تایید کلیه ورثه استفاده نمی شود و عدم تصدیق بعضی از وراث مانع نفوذ و اعمال وصیت در سهم وراثی که آن را قبول کرده اند نیست و ماده (832) ق.م. نیز موید این معنی است و بر طبق مواد (1275) و (1278) ق.م. اقرار هرکس نسبت به خود آن شخص نافذ و موثر است و ملزم به اقرار خود خواهد بود. رای شعبه دهم دیوان عالی کشور که وصیت نامه عادی را در سهم وراثی که آن را تصدیق کرده اند نافذ دانسته صحیحاً صادر شده است...»
از مفاد ماده 291 برمی آید که اقرار به صحت وصیت باید بعد از فوت باشد؛ زیرا پیش از فوت، وارثان «ذی نفع» به معنای واقعی نیستند و حقوق احتمالی آنان برای تحقق عنوان مزبور کافی نیست پس اگر وصیت نامه ای به خط یکی از وارثان و با امضای موصی نوشته شود و وارثان نیز آن را امضا کنند چنین ورقه ای به عنوان وصیت نامه در دادگاه پذیرفته نمی شود.
در قانون امور حسبی برای وصیت نامه قابل پذیرش در دادگاه ها سه شکل پیش بینی شده است:
سندی که خارج از این سه شکل باشد به عنوان وصیت نامه پذیرفته نمی شود هرچند که اصالت آن مورد تردید و انکار قرار نگیرد با وجود این هرگاه اشخاص ذی نفع (ورثه) به وجود وصیت نامه اعتراف کنند دادگاه آن را رد نمی کند.
تمیز این سه شکل بر مبنای تشریفات تنظیم و اعتبار و قدرت اثباتی آن ها است. برای مثال وصیت نامه خود نوشت سندی است عادی که باید ظرف مهلت معین به دادگاه ارایه شود و اگرنه از اعتبار می افتد. ولی وصیت نامه رسمی مانند سایر اسناد رسمی قدرت اثباتی و اجرایی دارد و هیچ گاه نیز اعتبار آن از بین نمی رود.
از مجموع این مقررات چنین برمی آید که وصیت باید کتبی باشد تا بتوان در دادگاه به آن استناد کرد و وصیت شفاهی پذیرفته نمی شود؛ یعنی با شهادت نمی توان وصیت را اثبات کرد و این درست مخالف قاعده ای است که در فقه الاسلام شهرت دارد.
پرسش: وصیت نامه ای که ادعا شده خود نوشت است و به ضمیمه دادخواست حصر وراثت تقدیم شده آیا به تنهایی معتبر است یا باید تنفیذ گردد؟
اگر وصیت نامه ای که ادعا شده خود نوشت است احتیاج به تنفیذ در دادگاه داشته باشد و چند نفر از ورثه صغیر باشند چه کسی باید تنفیذ نماید آیا دادسرا در این مورد تکلیفی دارد؟
با توجه به ماده 278 قانون امور حسبی و ماده 843 قانون مدنی که ذیلاً درج می شود:
ماده 278 قانون امور حسبی- وصیت نامه خود نوشت در صورتی معتبر است که تمام آن به خط موصی نوشته شده و دارای تاریخ روز و ماه و سال به خط موصی بوده و به امضاء او رسیده است.
ماده 843 قانون مدنی- وصیت به زیاده بر ثلث ترکه نافذ نیست. مگر به اجازه وراث و اگر بعضی از ورثه اجازه کند فقط نسبت به سهم او نافذ است.
در مورد پرسش فوق کمسیون مشورتی حقوق مدنی اداره حقوقی در جلسه مورخ 15/12/1342 چنین اظهارنظر نموده است:
در صورت وجود ولی و وصی دادسرا تکلیفی ندارد؛ ولی در مورد قیم اجازه باید با تصویب دادستان باشد.
منبع: سایت خیره ثلث حضرت زهرا [لینک]